KINO TUŠKANAC: Besplatne projekcije najboljih hrvatskih filmova svih vremena

KINO TUŠKANAC: Besplatne projekcije najboljih hrvatskih filmova svih vremena

Izbor najboljih hrvatskih filmova svih vremena, prema anketi nedavno provedenoj među filmskih kritičarima, prikazat će se od 30. studenog do 6. prosinca u zagrebačkom kinu Tuškanac, uz besplatan ulaz.

Program otvara premijera digitalno restaurirane verzije igranog filma “H-8” Nikole Tanhofera, koji je pobijedio s najviše bodova, a u istom terminu publika će se moći podsjetiti i na Oscarom nagrađeni “Surogat” Dušana Vukotića, koji je pobijedio u kategoriji animiranog filma.

Kritičari su birali najbolje filmove i u kategoriji dokumentarnog filma, gdje je najboljim proglašen “Od 3 do 22” Kreše Golika.

Program u “Tuškancu” donosi po deset prvih filmova iz svake od kategorija, na digitalno restauriranim kopijama i 35 mm kopijama Hrvatske kinoteke, koja ga je i realizirala.

Kratke uvodne riječi održat će organizator ciklusa Juraj Kukoč, organizator ankete Veljko Krulčić i supervizor digitalne restauracije filma iz Hrvatske kinoteke Vjeran Pavlinić, najavljeno je

Na prethodna dva izbora titulu najboljeg dobio je film “Tko pjeva zlo ne misli” Kreše Golika, koji je sada na trećem mjestu, dok je na drugom “Rondo” Zvonimira Berkovića.

Slijede “Lisice” Krste Papića, “Breza” Ante Babaje, “Ritam zločina” Zorana Tadića i “Ne okreći se sine” Branka Bauera. U prvih deset najboljih izabrani su i “Kaja, ubit ću te”, Vatroslava Mimice, “Koncert” Branka Belana i kao najnoviji film među odabranima, “Što je Iva snimila 21. listopada 2003.” Tomislava Radića.

Redoslijed prva tri dokumentarca identičan je posljednjoj anketi, nakon Golikovog kratkometražnog remek-djela tu su “Mala seoska priredba” Krste Papića i “Druge” Zorana Tadića.

Slijede “Specijalni vlakovi” Krste Papića, “Recital” Petra Krelje, “Kad te moja čakija ubode” Krste Papića, i “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, “Dobro jutro” i “Tijelo” Ante Babaje te “Skopje ’63” Veljka Bulajića.

Za razliku ode ankete iz 1999/2000 kada je “Satiemania” Zdenka Gašparovića bila prva, u posljednjem izboru najbolji hrvatski animirani film svih vremena je “Surogat” Dušana Vukotića.

Slijedi “Tup – tup” i “Idu dani” Nedeljka Dragića, “Doh Kihot” Vlade Kristla, “Profesor Baltazar” animirani serijal koji potpisuju Grgić, Kolar i Zaninović. Top deset zaključuju “Samac” Vatroslava Mimice, “Riblje oko” Joška Marušića, “Mačka” Zlatka Boureka i “Maska crvene smrti” Pavla Štaltera i Branka Ranitovića.

Tekst: HINA

Foto: HINA / Udruga profesor Baltazar

CATEGORIES
Share This