“Obitelj” Mila Raua 31. listopada na Festivalu svjetskog kazališta

“Obitelj” Mila Raua 31. listopada na Festivalu svjetskog kazališta

U okviru Festivala svjetskoga kazališta, u subotu 31. listopada, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gostovat će belgijsko kazalište NTGent s potresnom i emotivnom predstavom “Obitelj” u režiji švicarskog kazališnog i filmskog redatelja Mila Raua.

Kako se ističe u najavi, predstava “Obitelj” dekonstrukcija je obiteljske svakodnevnice u potrazi za odgovorima na pitanje – zašto smo ovdje? Na sceni je stvarna obitelj: glumci An Miller i Filip Peeters neće samo glumiti par – oni će prvi put biti na sceni sa svojim dvjema tinejdžerskim kćerima Leonce i Louisom, te s njihovim psima.

Predstava se temelji na stvarnom događaju iz 2007. godine kada se u francuskom gradu Calaisu jedna cijela obitelj objesila: roditelji i njihovo dvoje djece. Motiv nikada nije otkriven, a u oproštajnoj poruci je pisalo: “Zabrljali smo, žao nam je”.

“Obitelj” Mila Raua je eksperiment, etnološka studija današnjega privatnog života i izložba svakodnevice.

“Na pozornici vidimo obitelj Demeester – ili je to zapravo dom obitelji Peeters/Miller? Zajedno će rekonstruirati tajanstveni slučaj obitelji Demeester, prateći plovidbu životom svoje vlastite obitelji, analizirajući obiteljsku strukturu kao ćeliju života i početak života današnjega svijeta”, stoji u najavi.

Fikcija i realnost će se pomiješati, baš onako kako je to u životu svake obitelji, pa i ove na pozornici. Gledamo kako obitelj jede, tušira se, uči engleski, gleda video. Gledamo ih kako razgovaraju međusobno o svakodnevnim stvarima, kako telefoniraju, slušaju glazbu, čiste stan, sjećaju se pojedinih trenutaka u životu. I u tom izlaganju normalnosti, važno pitanje će se postaviti: Zašto smo ovdje? Zašto sam ja tu? I ne bi li bilo bolje kad bi cijeli svijet nestao?

Predstava je produkcija belgijskog kazališta NTGent. Umjetnički suradnik je Peter Seynaeve, dramaturgiju potpisuje Carmen Hornbostel, scenografiju i kostime je osmislio Anton Lukas.

Kritika je “Obitelj” opisala kao “mračnu, sekularnu misu, proslavu svega što je živo, pa i onoga najmanjega, trivijalnog detalja, uz bolnu spoznaju kako je život ponekad pretežak. Odigrana ustaljenim, sporijim tempom uz pratnju Bachove glazbe, predstava ‘Obitelj’ je emotivna i obeshrabrujuća” (Mark Fisher, The Guardian).

Milo Rau je švicarski kazališni i filmski redatelj, novinar, esejist i predavač. Godine 2007. Rau je osnovao kazališnu i filmsku kuću pod nazivom Institute of Political Murder / Institut političkog umorstva (IIPM), koju od tada vodi kao umjetnički ravnatelj. Međunarodnu slavu  stekao je svojim re-kreacijama: studijama slika, govora i društvenih odnosa putem detaljnih imitacija u obliku  kazališnih scena. Kako počiniti genocid (Hate Radio/ Radio mržnje), kako podići revoluciju (The Last Days of the Ceausescus/ Posljednji dani Ceausescua) ili kako raspiriti ksenofobiju (Breivik Statement/ Breivikova izjava).

U svojim djelima postavlja pitanja kako televizija, populizam i pop glazba utječe i oblikuje nas, kako se takva apstraktna retorika može prikazati na sceni i kako je onda mi razumijevamo, i kakav je njezin učinak na nas, publiku. Njegove produkcije, kampanje i filmovi (Montana, City of Change/ Grad promjena, The Moscow Trials/ Moskovska suđenja, The Zürich Trials/Ziriška suđenja, The Civile Wars /Građanski ratovi, The Dark Ages /Mračne godine, The Congo Tribunal /Sud u Kongu)  bili su pozvani na najvažnije nacionalne i međunarodne festivale, kao što su Festival u Avignonu, Berliner Theatertreffen i Kunstfestival u Bruxellesu.

Tekst: HINA

Foto: Inga ĆUŽIĆ

CATEGORIES
Share This