ZagrebDox: Otvoreno ovogodišnje, posebno izdanje festivala

ZagrebDox: Otvoreno ovogodišnje, posebno izdanje festivala

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, čije je ovogodišnje izdanje zbog pandemije u ožujku, netom prije početka, odgođeno za jesen, otvoren je u nedjelju u Kinu Studentskog centra.

Broj filmova je smanjen, program je podijeljen u tri dijela – međunarodna i regionalna konkurencija te The Best of the Rest, održava se u drugom terminu, na novoj lokaciji.

Festival se ne najavljuje kao šesnaesto, već kao posebno izdanje, a poseban je, kaže njegov direktor Nenad Puhovski, po mnogočemu, osim po uvjetima u kojima se događa.

“Pokazujemo nešto što je najbolje iz prošloge godine, nismo htjeli brzati i ažurirati program s filmovima koji se referiraju na današnju situaciju, njih ćemo ostaviti za iduću godinu”, rekao je.

Kaže da će, kao i uvijek u filmovima biti za svakog ponešto, od ozbiljnih dramskih situacija i velikih događaja do malih ljudskih priča, glazbenih i ekoloških tema.

“Napravili smo program u kojega ćete uroniti i zaboraviti na stvarnost koja nas tišti i smoći snage da nastavimo dalje”, istaknuo je Puhovski, dodavši da su mogli ići i u online izdanju, ali smatraju da je važno da se ljudi druže, razgovaraju o filmovima i pogledaju ih u kinu.

Otvarajući festival, Milana Vuković Runjić, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, podsjetila je na dugu tradiciju hrvatskog filma koji je i u svijetu prepoznat po kvaliteti, a drago joj je da se to nastavlja i danas.

Za otvorenje Festivala – “Bogovi Molenbeeka”  i “Osoba”

Ovogodišnje izdanje otvaraju dva filma – finski dokumentarac “Bogovi Molenbeeka” Reette Huhtanen te hrvatski kratkometražni”Osoba” Sunčice Ane Veldić.

Film “Bogovi Molenbeeka” kroz vizuru dvojice dječaka iz drugačijih kulturoloških sredina progovara o ozloglašenoj briselskoj četvrti Molenbeek, ukazujući na mogućnost suživota u različitosti.

“Osoba” Sunčice Ane Veldić dokumentira autoričin izlazak iz potresom oštećenog stana u centru Zagreba te odlazak na otok Murter, što je u tom razdoblju bio izazovan pothvat.

Ukupno će se prikazati pedesetak aktualnih dokumentarnih filmova, a u programima konkurencije, međunarodne i regionalne, za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, natječe se 16, odnosno 14 filmova.

Tu su i dvije retrospektive, nagrađivane britanske redateljice Lucy Walker, koje će se održati online kao i njezin masterclass te Gorana Devića u Teatru &TD, s tri naslova na temu autorova rodnog Siska.

U popratnom filmskom programu The Best of the Rest bit će prikazano dvadesetak odabranih filmova iz ovogodišnjih službenih programa.

Dio hrvatskih filmova na ZagrebDoxu prikazuje se premijerno, među ostalim “Nun of Your Business” Ivane Marinić Kragić, “Jedna od nas” Đure Gavrana, “Povuci – potegni” Nevena Hitreca i “Pitaj slobodno” Roberta Tomića Zubera te film nastao u srpsko-hrvatsko-katarskoj produkciji, “Govori da bih te vidio” Marije Stojnić.

Filmovi se natječu za Veliki i Mali pečat te posebne nagrade

Filmovi iz konkurencije natječu se za Veliki i Mali pečat, a o pobjedničkim filmovima posebnog izdanja ZagrebDoxa odlučivat će posebni žiriji.

U međunarodnom žiriju su Goran Dević, te slovenska redateljica, producentica, predavačica, umjetnička direktorica i selektorica Makedoxa, Petra Seliškar i češka redateljica i fotografkinja Anna Kryvenko.

U regionalnom su hrvatski novinar i urednik Dean Šoša, talijanska scenografkinja i redateljica Valentina Primavera te filmska producentica i umjetnička direktorica Filmskog festivala u Trstu, Nicoletta Romeo.

Mladi žiri, koji dodjeljuje Mali pečat za najbolji film autora/ice do 35 godina, radi u sastavu – nizozemski redatelj i producent John Appel, beogradska montažerka, redateljica i scenaristica Jelena Maksimović te direktor Festivala mediteranskog filma Split i predsjednik Kino mreže, Alen Munitić.

Dodijelit će se još HT nagrada publike te nekoliko posebnih nagrada.

Nagradu Movies That Matter za film koji na najbolji način promiče ljudska prava dodijelit će mađarska redateljica Dorottya Zurbó, riječka aktivistkinja i voditeljica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter, Marinella Matejčić, te aktivist s višedesetljetnim iskustvom djelovanja u organizacijama civilnog društva, Mladen Majetić.

Nagradu međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI dobit će autor najboljeg filma iz regionalnog natjecateljskog programa, a odluku o tome donijet će makedonski filmski kritičar, publicist i programski direktor Međunarodnog filmskog festivala Kinenova, Igor Angjelkov, hrvatska filmska kritičarka Marijana Jakovljević te latvijska filmska kritičarka Zane Balčus.

Osnivač i direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski ove je godine nagradu Mojoj generaciji dodijelio oskarovcu Alexu Gibneyu, čiji će film “Građanin K” biti prikazan u programu The Best of the Rest.

Festival će trajati do 11. listopada, a projekcije će se održavati u Kinu SC i Teatru &TD.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Dario GRZELJ

CATEGORIES
Share This