IKEA: Do 2021. iz prodaje uklanja alkalne baterije koje se ne pune

IKEA: Do 2021. iz prodaje uklanja alkalne baterije koje se ne pune

Kako bi potaknula ljude na zdraviji i održiviji život kod kuće, IKEA će sve alkalne baterije koje se ne mogu puniti ukloniti iz asortimana za opremanje domova najkasnije do listopada 2021.

Ovom odlukom IKEA želi nadahnuti kupce koji često koriste baterije da prijeđu na punjive, čija redovita upotreba omogućuje uštedu novca te smanjenje otpada.
Nekoliko novijih studija pokazuje da je utjecaj alkalnih baterija na okoliš veći u usporedbi s punjivim nikal- metal-hidridnim baterijama (NiMH) kada se koriste u kućanskim uređajima koji imaju veliku potrošnju energije i zbog toga se redovito pune – kao npr. igračke, svjetiljke, prijenosni zvučnici ili fotoaparati.
Već nakon deset punjenja, punjive NiMH baterije, poput serije LADDA koja se prodaje u robnim kućama IKEA, imaju značajno manju emisiju stakleničkih plinova u usporedbi s emisijom nastalom upotrebom
alkalnih baterija, a pri tome je dobivena ista količine energije. Na razini od oko 50 punjenja, ukupni utjecaj NiMH baterija na okoliš 1 jednak je ili manji od utjecaja upotrebe alkalnih baterija.
-Kupci koji često trebaju baterije mogu profitirati zamjenom alkalnih baterija punjivima. S vremenom se mogu ostvariti značajne uštede – na okolišu, kao i na kućnom budžetu. U poslovnoj godini 2019.
(01.09.2018. – 31.08.2019.) IKEA je diljem svijeta prodala oko 300 milijuna alkalnih baterija, stoga vidimo velik potencijal da nadahnemo naše kupce za usvajanje novih praksi i prelazak na punjive baterije“, rekao je
Emelie Knoester iz IKEA Range & Supply odjela.
Kada bi, primjerice, svi IKEA kupci prešli s alkalnih baterija ALKALISK na punjive baterije LADDA, koristili ih za uređaje s visokom potrošnjom i punili ih samo 50 puta, izračuni pokazuju da bi se diljem svijeta
smanjila količina otpada za 5000 tona godišnje. Kako se jedna LADDA baterija može napuniti i do 500 puta, postoji potencijal i za dodatno smanjenje otpada.
„Na putu smo da nadahnemo i omogućimo ljudima zdravije i održivije živote. Postupnim ukidanjem alkalnih baterija i fokusiranjem na naš asortiman punjivih baterija, činimo još jedan korak na tom putu, nudeći
pristupačno i prikladno rješenje produljenog vijeka trajanja, a time i smanjenje otpada“, rekla je Caroline Reid, voditeljica održivog razvoja u IKEA Range & Supply.
Ova zamjena baterija u IKEA asortimanu primjenjuje se na globalnoj razini i uključuje ukidanje alkalnih baterija ALKALISK. Za sada će se u prodaji zadržati litij-ionska ćelijska baterija nazvana PLATTBOJ jer neki proizvodi koje trenutno prodaje IKEA zahtijevaju ovakvu bateriju.

CATEGORIES
Share This