U Zagrebu 46 novooboljelih od Covida-19

U Zagrebu 46 novooboljelih od Covida-19

U Zagrebu je u posljednja 24 sata 46 novooboljelih od koronavirusa, od čega su jedna trećina kontakti ranije oboljelih, izvijestio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao je na konferenciji za novinare da je od 46 novooboljelih kod njih 15 utvrđeno da su kontakti ranije pozitivnih, a za devet novooboljelih je izloženost na godišnjim odmorima – Zadar, Biograd, Split, Murter, Poreč.

Za šest novooboljelih osoba obrada je u tijeku, a za njih osam utvrđen je uvoz koronavirusa. Šostar je istaknuo da imaju kontinuirani uvoz koronavirusa iz okolnih zemalja ljudi koji dolaze u Hrvatsku a koji su Covid pozitivni.

“Još jednom se pokazuje da su nam jako veliki problem upravo oni koji su asimptomatski pozitivne osobe, a i dalje imamo dosta onih koji imaju negativnu epidemiološku anamnezu”, rekao je Šostar.

Imamo i 42 više izliječena. Konačna bilanca je 682 izliječena, a 646 aktivnih slučajeva, dodao je.

Ističe i kako se u Zagrebu kontinuirano smanjuje broj pozitivnih. Podsjetio je da su imali izvještavanje od petka da je bilo 93-oje novozaraženih, pa onda 63 i sada 46.

Štampar kreće u dvosmjenski rad 

Šostar je najavio da u Nastavnom zavodu od danas kreću u dvosmjenski rad, tako da će njihov kapacitet biti podvostručen, bit će maksimalno oko 600 do 650 testiranja dnevno.

Istaknuo je da su od 15. ožujka do danas obavili 41.000 testiranja, što je gotovo 25 posto svih testiranja u Republici Hrvatskoj.

“Zaposlenici Nastavnog zavoda su dali zaista sve od sebe da stignemo potrebe koje su bile enormne”, istaknuo je Šostar.

“Tijekom vikenda Covid je opet bio u ekspanziji. Tijekom jučerašnjeg dana imali smo novih 46 Covid dijagnosticiranih osoba, a kroz domove zdravlja je izazito povećana aktivnost, opet jedan rekord – tisuću i četrdeset osoba je u tri dana tražilo pomoć u Covid ambulantama. Od toga je u 33 slučaja određena samoizolacija i na testiranje je upućeno 320 osoba”, istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Rekao je da je na “drive-in” punktovima domova zdravlja uzeto 273 uzorka koji su proslijeđeni u Nastavni zavod “Dr. Andrija Štampar”.

Pročelnik Jeleč ističe kako je izrazito povećana aktivnost u zdravstvenim ustanovama koje rade otežano.

Naglasio je kako ambulante rade od osam sati ujutro do 20 sati navečer te da građani na broj 0800 9999 mogu dobiti informacije, savjete i preporuke.

CATEGORIES
Share This