Muzej vlakića Backo Mini Express prikuplja donacije kako bi sanirali velika oštećenja od poplave

Muzej vlakića Backo Mini Express prikuplja donacije kako bi sanirali velika oštećenja od poplave

Muzej vlakića Backo Mini Express – peta najveća maketa željeznice Europe, jedan od najposjećenijih turističkih sadržaja u Zagrebu koji se nalazi u Gundulićevoj ulici br. 4, pretrpio je velika oštećenja u nedavnoj poplavi s noći 24. na 25. srpnja, koju je uvjetovala jaka kiša.
Tom prigodom u prostor Muzeja vlakića Backo Mini Express ušlo je više od 30 tisuća litara vode.
Najviše je pogođena igraonica za djecu, te radionice za stolariju, elektroniku i mehaniku.
– Uništena je kompletna zaliha drvne građe, veća količina ručnog i radioničkog električnog alata, dio pribora za strojeve za obradu metala, te dio skladišta elemenata za samu maketu, kao što su lokomotive, vagoni, zelenilo, kućice i slično. Stradala je i većina namještaja u tim
prostorijama (ormari, radni stolovi, računala…). Također, zbog vlage u zraku očekujemo i određenu štetu na samoj maketi, unatoč ventilaciji i naporima da se prostor što prije isuši. Preliminarna procjena materijalne štete je 150.000 kn, no strahujemo da će u konačnici ona biti i veća – kazao je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta pete najveće makete Europe koji strahuje da, štetu od poplave koju Muzej poprilično „izmučen“ korona situacijom kada nije radio i primao posjetitelje, te slabijim turističkim posjetom Zagrebu tijekom ljeta, neće moći sanirati vlastitim sredstvima.
Želja zaposlenika Muzeja vlakića Backo Mini Express čim prije sanirati štetu i stati „iznova na noge“ te na taj način sadržaje i izloške jednog od najposjećenijih turističkih sadržaja kontinentalne Hrvatske iznova osigurati za razgled svim zainteresiranim malim i velikim ljubiteljima vlakova.

-Ukoliko biste nam htjeli pomoći kako bismo što prije mogli ponovno stati na noge i otvoriti maketu za posjetitelje, zahvalni smo na svakoj donaciji kojom nam možete pomoći – apelirao je vlasnik Muzeja Antun Urbić Backo.

Donacije za obnovu Muzeja nakon poplave prikupljaju izravno na račun:
Muzej vlakića Backo Mini Express d.o.o.
Podgorska 11, Zagreb
Poslovna jedinica: Gundulićeva 4, Zagreb
IBAN: HR6023600001102414863

Muzej vlakića Backo Mini Express plod je četverogodišnjeg marljivog rada petorice Zagrepčana, te projekt koji je gotovo 85 posto hrvatski proizvod i rezultat domaćih inovativnih rješenja. Maketa se sastoji od 1.500 metara tračnica kojima prometuje 150 vlakova na više od 350 četvornih metara muzejskog eksponatskog prostora.

Foto: Muzej vlakića Backo Mini Express

CATEGORIES
Share This