BEČ/ MILAN BANDIĆ: Jedan dio prakse gospodarenja otpadom preuzet ćemo od Beča

BEČ/ MILAN BANDIĆ: Jedan dio prakse gospodarenja otpadom preuzet ćemo od Beča

Gradonačelnik Milan Bandić, na poziv gradonačelnika Grada Beča Michaela Ludwiga, posjetio je Beč i na prvom susretu  dvaju gradonačelnika,  razgovaralo se o odličnim odnosima Zagreba i Beča čije prijateljstvo datira od prvog potpisivanja Sporazuma 2000. godine.

– Ovo je naš prvi susret, čestitao sam mu na funkciji gradonačelnika. Znam da mu nije lako jer je  naslijedio mog jako dobrog prijatelja, najdugovječnijeg gradonačelnika Beča, Michael Häupla. Ludwigu nije lako, on je naslijedio karizmatičnog gradonačelnika koji je imao ogromne rezultate, ali s obzirom da je bio njegov najbliži suradnik 15 godina, neće biti teško nastaviti dobro rukovoditi gradom.- rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Grad Beč je poznat po kvalitetnom zbrinjavanju otpada, grad Zagreb će preuzeti jedan od modela kojim se koristi Beč.

– Dotakli smo se  ekologije,  gospodarenja otpadom, prometa, teme pametnih gradova, svega onoga sto čini javnu uslugu u gradu. Jedan dio ćemo svakako preuzeti od Beča sto se tiče gospodarenja otpada, a jedan dio ćemo unaprijediti. Imamo jedan hendikep, i  jednu prednost. Tehnologija koju ćemo mi učiniti za gospodarenje otpadom, nakon sanacije Jakuševeca gdje spaljivanjem otpada proizvodi se tri megawata struje, do pročišćivača otpadnih voda, mehaničkog, biološkog i kemijskog djela to je svakako centar za zbrinjavanje otpada mehaničko biološkom tehnologijom. Ono što ostane dvadesetak posto otpada, to ćemo vidjeti kako ćemo napraviti pirolizom, ili nekom drugom metodom, tako da će nasa tehnologija biti naprednija od bečke, koja već par godina dominira i funkcionira u Beču.- rekao je Bandić.

Na sastanku je, između ostalog, bilo riječi i o predstojećem 9. po redu sastanku gradonačelnika glavnih gradova država članica Europske unije i Europske komisije, što će se održati 3. lipnja 2020. u Zagrebu. Gradonačelnik Ludwig potvrdio je svoj dolazak te je dogovoreno da se tada potpiše novi Sporazum između dvaju gradova.

– Dogovorili smo se da ćemo na susretu gradonačelnika Europske unije koncem svibnja iduće godine, potpisati novi Sporazum između dvaju gradova.- rekao je Milan Bandić.

Zagreb je nadmašio grad Beč u organizaciji adventa.

– Pozvao sam Ludwiga ako će uhvatiti slobodnog vremena da posjeti naš advent u Zagrebu. To je savršen dokaz da učenik može,  nadmašiti učitelja. Mi smo učili od Beča prije šest, sedam, osam godina, a sada smo tri  puta bili bolji od Beča. Sada ljudi iz Beča dolaze na advent u Zagreb.- zaključio je gradonačelnik Milan Bandić.

Nakon Gradske vijećnice gradonačelnik Bandić posjetio je Udrugu hrvatskih poduzetnika i poslovni božićni advent u njihovoj organizaciji. Nakon hrvatskih poduzetnika, gradonačelnik Bandić susreo se s predsjednikom Pokrajinskog parlamenta Ernstom Wollerom.

CATEGORIES
Share This