WWF pomaže hotelima da smanje količinu otpada od hrane

WWF pomaže hotelima da smanje količinu otpada od hrane

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF i zagrebački hotel Esplanade zajedno surađuju na projektu kako bi smanjili otpad od hrane, a “zero waste” strategijom žele postići da suvišnih ostataka hrane uopće nema.

Nama u WWF-u borba protiv otpada hrane jako je važna i želimo potaknuti promjenu ponašanja u našim hotelima. Naš dugogodišnji partner, hotel Esplanade, prepoznao je projekt i počeo smanjivati otpad od hrane. Uvidjeli smo gdje treba napraviti značajne promjene, a i osoblje hotela se uvjerilo u ekološku i ekonomsku korist s obzirom na gubitke koje sada mogu izbjeći. Vjerujemo da ćemo ovim primjerom nadahnuti i druge hotele u regiji da se odvaže u borbu protiv suvišnih ostataka od hrane, istaknuo je Fabijan Peronja iz WWF Adrije.

Krizmanić: Potičemo najveću moguću iskoristivost hrane u kuhinji i restoranima

Generalni direktor hotela Esplanade Ivica Max Krizmanić rekao je da ‘Esplanade’ kroz svoj program odgovornog poslovanja i gospodarenja otpadom već dugi niz godina nastoji pravilno i učinkovito upravljati namirnicama kod njihove nabavke, pripreme hrane i recikliranja otpada od hrane.

No, dodao je, kroz ovu inicijativu namjera je dodatno potaknuti najveću moguću iskoristivost hrane u kuhinji i u restoranima.

“Kroz obuku djelatnika, kao i putem informativnih i edukativnih poruka gostima nastojat ćemo ukazati na taj globalni problem. Dakako, želja nam je potaknuti i ostale pojedince i institucije da krenu u tom smjeru”, rekao je Krizmanić i dodao kako hotel Esplanade teži  ‘zero food waste’ strategiji, što je, ističe, velik izazov.

Stoga su, dodao je, nužne određene promjene obrazaca ponašanja djelatnika i gostiju u postupanju s hranom, ali uz prave alate i usmjereno vodstvo, kroz provjerene metode i primjere dobre prakse, vjerujemo da ćemo dobiti mjerljive rezultate.

Bacanje hrane je velik ekonomski problem za gospodarstvo, ali i za potrošače. Poticanje hotela da naprave promjenu nije samo korak ka njihovom osvješćivanju, već i ka podizanju svijesti o ovom problemu kojega bi, u konačnici, trebao biti svjestan i svaki pojedinac.

Uz zagrebački hotel Esplanade, ovu je inicijativu već prihvatio i provodi i beogradski hotel Courtyard by Marriott Belgrade City Center, priopćio je WWF.

Iz WWF-a su istaknuli kako je otpad od hrane veliki izazov današnjice.

Zbog njegove ogromne količine, ali i iskorištavanja tla, vode i energije u svrhu proizvodnje prekomjerne količine hrane, naš je otisak na planet izuzetno velik, a analize ukazuju da je čak 70 posto biološke raznolikosti izgubljeno krčenjem prirodnih staništa kako bi se prenamijenila u poljoprivredna zemljišta, izvijestili su iz WWF-a.

WWF: U Hrvatskoj se baci 400.00 tona hrane

Hrvatska, nažalost, ne zaostaje za globalnim podacima. Godišnje bacamo oko 400.000 tona hrane, dajući svoj doprinos europskim brojkama koje su na oko vrtoglavih 90 milijuna tona. Za proizvodnju, distribuciju i skladištenje hrane troše se prirodni resursi, upozoravaju.

Čak 50 milijuna tona voća i povrća u Europi se baca isključivo zbog “nepravilnog” oblika i sve to košta nevjerojatnih 140 milijardi eura. Ostaci hrane stvaraju nepodnošljiv pritisak na odlagališta smeća te svojim razlaganjem ispuštaju vrlo otrovan plin metan. Bacanje hrane predstavlja i velik socijalan problem s obzirom na porast broja gladnih i siromašnih u svijetu.

Dok brojimo oko 850 milijuna pretilih ljudi, 795 milijuna ljudi nema dovoljno hrane za zdrav život, a čak 9 milijuna umire od gladi.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je stoga prepoznala otpad od hrane kao jedan od iznimno važnih programa svoga rada, s ciljem smanjenja pritiska koji čovječanstvo stavlja na naš planet, stoji u priopćenju.

CATEGORIES
Share This