Međunarodna konferencija “Dobra energija i ekonomija” od 30. svibnja do 1. lipnja u Zagrebu

Međunarodna konferencija “Dobra energija i ekonomija” od 30. svibnja do 1. lipnja u Zagrebu

Obnovljivi izvori energije, solidarna ekonomija, prehrambeni suverenitet, klimatske promjene i energetski održive zadruge teme su međunarodne konferencije “Dobra energija i ekonomija” koja će se održati u Zagrebu od 30. svibnja do 1. lipnja.

Organizatori u priopćenju najavljuju međunarodnu razmjenu dobrih praksi iz područja energetike, solidarne ekonomije i progresivnih javnih politika. Konferencija počet će u Kući Europe 30. svibnja u 17 sati raspravom pod nazivom “Energetska remunicipalizacija”.

Na nizu panela, rasprava i radionica na konferenciji će sudjelovati predstavnici gradova iz EU i regije zapadnog Balkana te vodećih energetskih zadruga iz cijele Europske unije. Također i brojni hrvatski i europski stručnjaci, istraživači, praktičari, donositelji odluka, društveni poduzetnici, inovatori, aktivisti i entuzijasti iz energetike, solidarne ekonomije i progresivnih javnih politika. Bit će predstavljeni i novi ekonomski modeli i najbolji primjeri prakse demokratizacije u području energetike iz europskih gradova i regija, s naglaskom na suradnju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije te dobrobiti koje takva suradnja donosi lokalnoj zajednici.

Konferenciju će 31. svibnja u 9,45 sati u kinu Tuškanac, kada će se odvijati i njezin glavni program, otvoriti predstavnici organizatora: Zoran Kordić iz Zelene energetske zadruge (ZEZ) i Dražen Šimleša iz Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) te Dirk Vansintjan iz Europske federacije energetskih zadruga – RESoop.eu i Roberto Morea iz mreže Transform Europe.

Konferencija će se nastaviti 1. lipnja u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) gdje će se održati ZEZ-ove paralelne radionice dobre energije: “Uspješna provedba klimatskih i energetskih planova u suradnji s lokalnim energetskim zadrugama – iskustva Sporazum gradonačelnika (CoM) u Hrvatskoj i na Balkanu” te “Iz teorije u praksu: Korištenje paketa EU-a za čistu energiju kako bi se stvorili okviri za građane, energetske zadruge i lokalne vlasti“.

Tekst: HINA

Foto: Inga ĆUŽIĆ/ilustracija

CATEGORIES
Share This