”Škola bicikliranja 18+” – prijavite se na besplatnu edukaciju za sigurnu vožnju u gradu

”Škola bicikliranja 18+” – prijavite se na besplatnu edukaciju za sigurnu vožnju u gradu

Potaknuta crnom statistikom stradavanja biciklista u Hrvatskoj i Europskoj uniji, u organizaciji udruge Sigurnost u prometu će se u Zagrebu ovu subotu, 7. listopada, u prostorijama Boćarskog doma (Prisavlje 2, trofejna dvorana) i na poligonu AŠ “Megastart” održati posljednja ovogodišnja besplatna edukacija i trening sigurne vožnje za sve zainteresirane bicikliste. Početak je zakazan za 10.00 sati. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na e-mail adresu: info.kontakt.sup@gmail.com ili slanjem SMS poruke tajniku udruge Georgu Davoru Lisicinu na broj 099/ 805 4040. Prije 2 tjedna je bila najavljena edukacija, ali su vremenske neprilike učinile svoje, tako da su brojni prijavljeni polaznici otkazali dolazak, a sada je nova prilika za sve njih da nauče nešto novo ili utvrde postojeće znanje.

Biciklisti u Europskoj uniji i Hrvatskoj predstavljaju jednu od najrizičnijih skupina sudionika u prometu. Stoga je spomenuta udruga u suradnji s partnerima (Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski crveni križ – Crveni križ Grada Zagreba, Auto škola “Megastart”, Nextbike – sustav javnih bicikala) pokrenula projekt “Škola bicikliranja 18+” koji je namijenjen svim odraslim biciklistima u Zagrebu. Važno je istaknuti da projekt ima i potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH.

U razdoblju od 2010. do 2016. godine u RH smrtno stradalo 180 biciklista, dok ih je 2388 teško ozlijeđeno, a 7144 lakše. Od ukupnog broja nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti 61 posto njih su prouzročili upravo oni, pa se nameće zaključak da je takvo nepovoljno stanje prvenstveno uvjetovano nedovoljnim poznavanjem propisa i vještinom upravljanja biciklom.

– U okviru “Škole bicikliranja 18+” polaznici će biti upoznati s aktualnim stanjem sigurnosti biciklističkog prometa, sigurnim načinom sudjelovanja biciklista u prometu, relevantnim prometnim propisima, osnovama pružanja prve pomoći, značaju biciklističke infrastrukture te prednostima korištenja sustava javnih bicikala. Svakodnevno smo svjedoci brojnim situacijama u kojima su ugroženi biciklisti, pa mislimo da svi oni trebaju naučiti kako se pravilno ponašati u prometu. Dosadašnji je odaziv bio odličan i s velikim ponosom gledamo na sve dosadašnje edukacije, kao i reakcije, pa vjerujemo da će i sada biti tako – kažu iz udruge Sigurnost u prometu, uz dodatak za sve one koji su zainteresirani, a nemaju bicikl:

– Za sve polaznike škole koji nemaju vlastiti bicikl, tvrtka Nextbike će osigurati potpuno besplatan najam bicikala tijekom trajanja škole i nagradne poklon bonove u vrijednosti 100 kuna.
Nakon teoretskog dijela slijedi praktični dio programa edukacije na poligonu ”Kockica” na Prisavlju. Predavanja će održati stručnjaci Udruge Sigurnost u prometu, Fakulteta prometnih znanosti, Crvenog križa Grada Zagreba, AŠ “Megastart” i tvrtke Nextbike – sustav javnih bicikala.

Organizatori su pripremili za polaznike prigodne korisne poklone kao što su Priručnik za bicikliste u izdanju udruge Sigurnost u prometu, Priručnik Prva pomoć u izdanju Hrvatskog Crvenog križa, reflektirajuće zaštitne prsluke i trake te već spomenuti poklon bon za korištenje Nextbikea.

CATEGORIES
Share This