KAMENA NAKLAPANJA: ‘Ko bi rek’o čuda da se dese…

KAMENA NAKLAPANJA: ‘Ko bi rek’o čuda da se dese…

Čudo, jednom riječju na Maksimiru se dogodilo čudo. Pao je Arsenal, 18 000 navijača je svih 96 minuta (sudac prvo poluvrijeme produžio za minutu, a drugo za pet minuta, op. a.) navijalo za Dinamo, bez vrijeđanja, bez petardi baklji. Zagreb je pokazao da može, a Dinamo da zna. I mogu sad svi reći posrećilo se, Arsenal je imao lošu večer, nakantat će vas u Londonu…, ali Dinamo je sinoć pobjedio i to kako pobjedio? Složno, od prve do posljednje minute iza lopte, borbeno…Bila je to najbolja Dinamova utakmica ove sezone, i najbolja u Ligi prvaka.

Dinamo je pobjedio prvi put u Ligi prvaka engleski klub, Zoran Mamić je nadmudrio Wengera!

Utakmicu sam odradio iza Arsenalova gola i prvo i drugo poluvrijeme kao i uvijek kad radim fotoreporterski posao na Maksimiru uvijek sam iza gostujućeg gola, a kraj mene uvijek mjesto zauzme  legenda  sportske fotografije gospodin Radiša Mladenović.

Sinoć kad je Pivarić zabio prvi gol, Radiši su zasuzile oči, pogledao me je i rekao: “ovako je i Čerči zabio Leedsu u finalu Kupa velesajamskih gradova u Maksimiru za 1:0, a što misliš da Arsenal pobjedimo kao i Leeds 2:0?”

Radiša zna, i zamalo je pogodio rezultat. Bio je i na finalu 1967. godine i njegove fotografije su dio hrvatske sportske i Dinamove povijesti. Toliko radosti sreće pozitivnih vibracija nismo vidjeli na Maksimiru dugooo dugo godina!

‘Ko bi rek’o čuda da se dese, pa  da Dinamo Arsenal raznese…., pjeva jutro poslije i Luka Bulić, a u Zagrebu svi pričaju samo o Arsenalu i pobjedi. Čestitke stižu sa svih strana, jer ova pobjeda Dinama donosi bolje koeficijente i ostalim klubovima u Hrvatskoj za plasman u Europu, ali nažalost ima i onih koji šute i koji se ne raduju.

Prije utakmice s Arsenalom mnogi moji prijatelji preko Facebooka, najavljivali su potop Dinama, kladili se koliko će Dinamo popiti golova, da li će biti više gledatelja u Gospinom docu u Imotskom gdje su igrali Imotski i Dinamo II (Imotski je pobjedio 3:1, op.a) ili na Maksimiru? A onda muk nakon utakmice, nigdje nikoga, rijetko koji Hajdukovac je čestitao, a oni koji su najavili potop šute i ne javljaju se, čekaju negdje novi kiks Dinama da  prozovu opet HNS, braću Mamić, Dinamo za sve loše što se događa u Hrvatskoj, u sportu u nogometu, čudi me da Mamići, Bandić i ekipa nisu krivi i za poraze košarkaša iako dežurni komentatori su našli poveznicu, Šuker tamo, Šuker i ovamo!!!

Radujem se pobjedama svih naših klubova u svim sportovima protiv stranih momčadi. Radujem se pobjedama Hajduka kao i  Dinama jer jak i stabilan Hajduk treba hrvatskom nogometu, ali…

Nikad neće biti što je bilo i toga sam svjestan, nikad više neće Dinamo i Hajduk biti dva kluba bratska, ali poštovanje i uvažavanje između nas mora biti. Hrvatski jug i sjever su jedna hrvatska duša koja je i u Domovinskom ratu bila jedno, a moramo naći načina da mržnja ne prevlada nego sportsko rivalstvo. Lagana podbadanja, zafrkavanja su uvijek poželjna i dobro došla i onaj tko se ne zna šaliti na svoj račun ne bi se trebao šaliti niti na tuđi račun, ali mržnja, mržnja dovodi do gubitka razuma, ljudskosti, a sve što nam treba u životu je biti čovjek i to prenositi i pokoljenjima.

U subotu je najveći hrvatski derbi, Liga prvaka dolazi na Poljud, kako zafrkavaju zagrebačke kolege svoje splitske kolege. Hajduk dočekuje Dinamo, i nadam se da ćebiti pun stadion, prekrasna atmosfera i nek pobjedi bolji!!!

Foto:  Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

CATEGORIES
Share This