FOTO: Jurica Pavičić novinar godine

FOTO: Jurica Pavičić novinar godine

U povodu  Svjetskog dana slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo  je dodijelio  nagrade novinarima. Uvodni govor  prije dodjele nagrada održao je Zdenko Duka, predsjednik HND-a, koji je upozorio na loše stanje u novinarstvu.

– Više smo sumorni nego zadovoljni stanjem u novinarstvu i krajnje zabrinuti zbog statusa novinara. Sad  se postavlja pitanje imamo li u ovom trenutku preduvjete za novinarsko profesionalnost. No, unatoč problemima za tu se profesionalnost moramo izboriti, kako unutar svoji redakcija, tako i u društvu. – rekao je Zdenko Duka

Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobila je Barbara Matejčić novinarka Jutarnjeg lista, za tekstove  U potrazi za drugim Vukovarom i Ko će Vukovar lepše da okiti.

Nagradu Nikša Antonini za novinsku fotografiju dobio je Željko Lukunić  za fotografiju oluje Teodor, objavljene u 24 sata i Večernjem listu.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo osvojila je Silvija Šeparović, novinarka radio Sljemena za emisiju Aftershock.

Nagrada  Marija Jurić Zagorka  za televizijsko novinarstvo pripala je Ivani Dragičević i Draganu Nikoliću za emisiju Horizonti koja se više na žalost ne emitira na Hrvatskoj televiziji.

Nagrada  za snimateljski prilog na televiziji ”Žarko Kaić”  dodijeljena je snimatelju HTV-u Mariju Sladiću za  priloga iz Sirije emitiranih u Dnevniku, HTV-a.

Nagrada  Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo, dodijeljena je Ilku Čimiću, novinaru portala Index .

Nagrada  ”Otokar Keršovani” za životno djelo, dodijeljena je novinaru Novog lista Branku Šuljiću.

Nagrada za Novinara godine 2013. pripala je Jurici Pavičiću, kolumnisti Jutarnjeg lista.

–  Nije mi ovo prva nagrada, ali je najdraža jer je od kolega, a ne od žirija u kojem su mogli sjediti možda i moji prijatelji.- rekao je Jurica Pavičić, nakon dodjele nagrade.

Program dodjele nagrada vodili su Iva Šulentić i Frano Riđan, a za glazbenu podlogu pobrinuo se bend Nothing To Lose.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA/ic

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

CATEGORIES
Share This