FOTO: Vlatko Stefanovski promovirao novi album, SEIR!

FOTO: Vlatko Stefanovski promovirao novi album, SEIR!

U malom pogonu Tvornice kulture, legendarni Vlatko Stefanovski, promovirao  je novi album “Seir” u izdanju Croatia Recordsa. Riječ je o prvom kantautorskom albumu nakon 11 godina (od albuma “Kula od Karti”) , na kojem se nalazi 10 novih pjesama čiju glazbu, tekstove, aranžmane i produkciju potpisuje on sam.

O novom albumu prisutnima su govorili glazbeni kritičar Hrvoje Horvat i direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac koji se prisjetio mnogih lijepih trenutaka koje je proveo zajedno sa Vlatkom Stefanovskim, koji je vjeran Jugotonu, odnosno Croatia Recordsu od 1984. godine. Promociji su prisustvovali i Nikša Bratoš, Jurica Pađen, Sead Zele Lipovača, Gordan Penava Pišta…

Vlatko Stefanovski je odsvirao nekoliko pjesama s novoga albuma Seir.

– Znao sam da će ljudi pitati što je to Seir, zašto sam tako i ploču nazvao? Mislim da je Seir turcizam, a to je jedna omiljena balkanska disciplina kad niste previše aktivni, kad ste promatrač, s laganom ironijom i cinizmom posmatrate svijet oko sebe. Mi u Makedoniji to često radimo, umjesto da uzmemo motiku i kopamo, radimo, mi samo promatramo, gledamo i komentiramo kako drugi rade. Recimo da je Seir jedno stanje ravnodušnosti. – objasnio je prisutnima Vlatko Stefanovski.

Album je snimljen u Esoteria Sound Studiju, a kao gosti na albumu pridružili su mu se Rade Šerbedžija (vokal), Damir Imeri (klavijature i Rhodes el. piano), Karolina (vokal), Gjoko Maksimovski (bas), Dino Milosavljević (bubnjevi), Vasko Atanasovski (bariton i soprano saksofon), Zoran Madžirov (vibrafon), Marko Ramljak (violina), Kiril Kuzmanov (tenor saksofon), Trajče Velkov (truba), Vasil Hadžimanov (Rhodes el. piano), Mite Dimovski (dodatne perkusije) i gudački kvartet Zografski. Fotografije na albumu potpisuju Jan Stefanovski i Kristijan Panovski, a dizajn Srdjan Vučić.

– Album sam pripremao četiri godine, odnosno produkcija je trajala četiri godine, a tekstove i glazbu sam radio i više,  u okviru svog studija i svojih mogućnosti sve što sam znao i što umjem, prenio sam na ovoj ploči. –rekao je Vlatko Stefanovski.

Još nema ugovorenu turneju, ali ima nekoliko koncerata koja nisu vezana za ovaj album.

– Imam nekoliko koncerata, slijedeći je u Instambulu na kojem ću promovirati novu ploču, ali koncertna turneja će uslijediti uskoro. – kazao je na kraju razgovora Vlatko Stefanovski.

Vlatko Stefanovski počeo je svirati gitaru s 13 godina, a u tinejdžerskim godinama osnovao je kultni bend Leb i sol, koji je postao jedan od najvažnijih imena ex Yu glazbe i koji je objavio 14 albuma i nastupao diljem svijeta. Od sredine devedesetih Stefanovski razvija uspješnu solo karijeru s albumima kao što su “Cowboys & Indians”, “Sarajevo”, “Vlatko Stefanovski trio”, “Kula od karti”, “Thunder from the blue sky” i drugi te surađuje s još jednim sjajnim gitaristom,Miroslavom Tadićem, s kojim snima albume “Krushevo”, “Treta majka”, “Live in Belgrade” i “Live in Zagreb”.

CATEGORIES
Share This