MUO: Predavanja s povodom

MUO: Predavanja s povodom

Arijana Koprčina i , kustosice Muzeja za umjetnost i obrt održat će predavanja uz izložbu „Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH, Sarajevo“ u Muzeju Mimara u četvrtak, 20.2.2014. u 19 sati.

Dr.sc. Arijana Koprčina: O kontinuitetu zanatstva, zlatarstva – srebrnarstva i Kujundžijskog zanata na tlu Bosne i Hercegovine, mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić: O izdanjima knjige Ćiro Truhelka: Sjećanja jednog pionira.

Izložba „Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH, Sarajevo – Izložba s povodom“ otvorena je u Noći muzeja 2014. u Muzeju Mimara kao izraz podrške Hrvatskog muzejskog društva kolegama iz BiH koji nastoje da Zemaljski muzej ponovo bude otvoren.

 Ćiro Truhelka (Osijek, 1865. – Zagreb, 1942.), bio je polihistor koji je 1885. doktorirao disertacijom o Andriji Meduliću. Miljenko Jergović (www.jergovic.com / Subotnja matineja / Ćiro Truhelka: Muzej čuda) piše: „Profesor Iso Kršnjavi odmah primjećuje darovitoga mladića, pomaže mu, nalazi mu posao te ga, pred kraj studija, preporučuje za namještenje u Sarajevu, gdje je trebalo osnovati muzej. Bilo je to u jesen 1885.“. Godine 1886. Truhelka je postao prvi kustos budućeg Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine sa zadaćom da priprema njegovo buduće otvaranje 1888. Imao je 21 godinu kada je došao u Sarajevo. U Sarajevu je proživio četiri decenije. U Zemaljskom muzeju Truhelka je upravljao etnografskom, prethistorijskom i srednjovjekovnom zbirkom, no kako nije bilo dosta stručnjaka može se reći da se bavio i brinuo za skoro sve zbirke u muzeju.

Foto:  Iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH, Sarajevo

CATEGORIES
Share This