Održan koncert u sjećanje na velikog umjetnika Lovru von Matačića

Održan koncert u sjećanje na velikog umjetnika Lovru von Matačića

U sklopu Bijelog ciklusa, Zagrebačka filharmonija održala je koncert u sjećanje na jedinstvenog čovjeka i umjetnika Lovru Von Matačića.

Koncert se održao povodom rođendana ovog velikog hrvatskog dirigenta i skladatelja, dugogodišnjeg šefa-dirigenta Zagrebačke filharmonije.

Tom prigodom orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Leopolda Hagera uz solističku pratnju hrvatske mezzosopranistice Dubravke Mušović Šeparović, izveo je djela Richarda Wagnera i Antona Brucknera.

Program za ovaj koncert i izvođenje djela upravo ovih skladatelja izabran je jer je sam maestro Matačić dobio brojne nagrade i priznanja za svoje antologijske interpretacije ovih dvaju skladatelja.

Koncert je započeo Wagnerovom uvertirom iz opere Tannhäuser, koja govori o borbi između dvije krajnosti, zemaljskog i uzvišenog.

Nastavljena, također u znaku Wagnera, skladbomWesendonck Lieder u kojoj se orkestru i maestru Hageru pridružila i mezzosopranistica prekrasnog glasa, Dubravka Mušović Šeparović te očarala sve prisutne svojom izvedbom.

Za kraj ove posvećene večeri, koncert je završio istinskom posvetom Wagneru: Brucknerovom 3. simfonijom – djelom raskošnog zvuka i impozantnosti koje se ne bi posramio niti sam Wagner.

U sklopu koncerta ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić i predsjednik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Prerad Detiček , uručili su Nagradu za životno djelo, koja nosi ime po našem najvećem dirigentu, Lovri pl. Matačiću.

Prema obrazloženju žirija, g. Detiček uručio je nagradu Nikši Barezi, umjetniku koji se osobito zalaže za suvremenu glazbu, a poglavito posvećuje pozornost hrvatskoj glazbenoj baštini i novim ostvarenjima domaćih skladatelja.

Mo. Bareza se zahvalio na nagradi, pročitao kratku Goetheovu pjesmu o sudbini umjetnika te na osnovu iste prisjetio se velikog prijateljstva i mnogih lijepih uspomena koje ga vežu za maestra Matačića.

Budite  i naredni tjedan, točnije u petak, 21.2. u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski kada se opet družimo s maestrom Hagerom te vrhunskim solistima: Martinom Gabrielom na oboi te sopranisticom Christiane Iven.

CATEGORIES
Share This