Koncertna majstorica Zagrebačke Filharmonije Sidonija Lebar i maestro David Danzmayr nastupili u Crvenom ciklusu

Koncertna majstorica Zagrebačke Filharmonije Sidonija Lebar i maestro David Danzmayr nastupili u Crvenom ciklusu

U sklopu Crvenog ciklusa orkestrom Zagrebačke filharmonije u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, ravnao je mladi i talentirani dirigent David Danzmayr, dok je solistički dio pripao koncert majstorici Zagrebačke filharmonije, Sidoniji Lebar.

Koncert je otvoren jednom od najljepših uvertira – kako Mozartovog opusa, tako i u svijetu glazbe – Mozartovom Čarobnom frulom.Uvertira koja je smatrana Mozartovim duhovnim oproštajem i oporukom postala je bezvremensko djelo u kojem publika uvijek iznova pronalazi tragove velikog uma i pera W.A.Mozarta sačuvanih u njegovim notama.

U drugom djelu koncerta glazbom smo prešli granice kao što je i francuski skladatelj Maurice Ravel davne 1924.g. učinio to u svom glazbenom djelu Koncertna rapsodija za violinu i orkestar. Francusko viđenje Mađarske, njenog folklora i ciganske glazbe, neposredno i autentično kakvo je, doprlo je do publike virtuoznom izvedbom Sidonije Lebar, koncertne majstorice Zagrebačke filharmonije koja se jednako sjajno i profesionalno kako predvodi orkestar, pokazala i u ulozi solistice.

Za kraj večeri maestro Danzmayr poveo je orkestar Mahlerovim notama 6. simfonije u a-molu. Iako ju je sam Mahler nazvao Tragičnom, ova skladba, posvjedečeno pisana iz samog središta njegove duše, bila je melem za dušu svih prisutnih u punoj dvorani Lisinski.

U petak, 14.2. nastavlja se s Bijelim ciklusom i koncertom „U sjećanje na Lovru Von Matačića“ kojim Zagrebačka filharmonija odaje priznanje i sjeća se svog dugogodišnjeg šefa-dirigenta i velikog čovjeka i glazbenika kojem Zagrebačka filharmonija i Grad Zagreb duguju tako mnogo.

CATEGORIES
Share This