Teen Dox: o sazrijevanju i odrastanju u nizu tema iz jedanaest dokumentarnih priča za mlade!

Teen Dox: o sazrijevanju i odrastanju u nizu tema iz jedanaest dokumentarnih priča za mlade!

prijašnjih godina, ZagrebDox i ove godine misli na mladu populaciju!

Program Teen Dox namijenjen je tinejdžerima, a želi im približiti i popularizirati formu dokumentarca. U programu se prikazuje jedanaest dokumentarnih filmova za mlade koji progovaraju o različitim problemima: o odnosima u obitelji, utjecaju interneta i novih medija na odrastanje, zaljubljivanju, nevinosti i prvim seksualnim iskustvima te samom sazrijevanju i pokušaju integracije u društvu.

Jeste li čuli za ovisnost o internetu? Kina je prva država koja je tu pojavu proglasila kliničkim poremećajem! Američki film Ovisnik o internetu autorica Shosh Shlame i Hille Medalie donosi priče triju tinejdžera koji se reprogramiraju u rehabilitacijskom centru u Beijingu. Ovisnik o internetu stiže direktno sa Sundancea, a prikazuje mikrokozmos modernog kineskog života.

O susretu kultura, i to u odnosu oca i kćeri, progovara talijanski film Korijeni i krila redateljice Lise Mirjam Wimmer. Neobična priča o ženskoj nevinosti stiže u američkom filmu Kako izgubiti nevinost redateljice Therese Shechter. U obitelj uzgajivača koza na američkom jugu smješten je dokumentarac Zaustavi otkucaje srca Roberta Minervinija. Iz Indije pak dolazi Leti lagano, leti visoko norveških autorica Beathe Hofseth i Susanne Østigaard u čijem je središtu mlada Thulasi, Indijka rođena izvan kaste koja se intenzivnim treniranjem boksa bori za svoj položaj na društvenoj ljestvici. Domaći predstavnik u programu Teen Dox film je Borba poznatog televizijskog voditelja i novinara Tomislava Jelinčića.

Teen Dox donosi i pet kratkometražnih dokumentaraca. Višestruko nagrađivani Crveni tepih autora Manuela Fernándeza i Iosua Lópeza donosi priču djevojčice Rubine koja je problem odrastanja u siromaštvu predgrađa Bombaya samo nakratko riješila ulogom u filmu Milijunaš s ulice Dannyja Boylea. Argentinska Kraljica Manuela Abramovicha vodi gledatelje u svijet dječjih natjecanja ljepote, a švedski Urlik na Flogsti Johana Palmgrena prikazuje jedinstvenu tradiciju na svijetu: naime, na studentskom kampusu Flogsta svake večeri stotine studenata istovremeno se rješava tjeskobe vrištanjem kroz prozor. Teen Dox uključuje još jedan švedski film, Otvorenih očiju Erika Bäfvinga, te španjolske Poljupce Guillerma Beneta.

Cijena ulaznice za filmove iz programa Teen Dox iznosi 15 kuna.

CATEGORIES
Share This