Dirigentica ravnala orkestrom Zagrebačke filharmonije

Dirigentica ravnala orkestrom Zagrebačke filharmonije

U sklopu Plavog ciklusa u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, orkestrom Zagrebačke filharmonije, nakon dugo godina, ravnala je dirigentica.

Utemeljiteljica Mlade filharmonije Salzburga Elisabeth Fuchs, osim što se može pohvaliti ravnanjem mnogih europskih orkestara, poznata je i po svojoj posvećenosti edukativnoj komponenti scene klasične glazbe te radu s mladim umjetnicima.

Priliku za rad s mladima imala je i u Zagrebu, točnije sa  mladim glazbenicima s Muzičke akademije. Zagrebačku filharmoniju i Muzičku akademiju veže već tradicionalna suradnja.

U cilju daljnjeg razvoja kulturnih dobara, ove dvije institucije dogovorile su da svake godine najbolji orkestralni studenti Muzičke akademije nastupaju unutar sastava okrestra Zagrebačke filharmonije. Prilikom svog prvog dodira s velikim orkestrom pojačali su njegove glazbene redove svirajući: flautu, obou, klarinet, hornu, trombon, trubu, violu, violinu, čelo te kontrabas.

Koncertnu večer, Dvořákovim Koncertom za violončelo u h-molu,  otvorio je mladi i talentirani violončelist Kian Soltani koji je svojim nastupom dokazao zbog čega ga glazbena struka i kritika svrstavaju u najviši rang današnje, nove generacije solo čelista. Mladim virtuozom oduševila se i publika u dvorani pozvaši ga na bis.

I u drugom djelu večeri ostali smo u notama skladatelja Antonína Dvořáka te njegovoj 6. simfoniji u D-duru, djelom kojim je postigao potpunu zrelost kao skladatelj simfonija.

Budite s nama i sljedeći petak, 7.2. uz maestra Davida Danzmayra i koncertnu majstoricu Zagrebačke filharmonije Sidoniju Lebar, dobitnicu Porina 2008. za CD – Koncert za violinu i orkestar Borisa Papandopula.

Foto: Zagrebačka filharmonija

 

CATEGORIES
Share This