Deveta Noć muzeja započela je u Mimari

Deveta Noć muzeja započela je u Mimari

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i gradonačelnik Milan Bandić izložbom  “Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu – Izložba s povodom” , otvorili su devetu Noć muzeja.

Na otvorenju izložbe prisustvovali su i ravnatelj Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić, te Kemal Monteno i Paula Jusić koji su održali kratki koncert uz klavirsku pratnje Đele Jusića mlađeg.

– Hvala svima koji su omogućili da se ova izložba održi u Zagrebu. Zemaljski muzej pretrpio je velika razaranja u ratu, sada je već godinu dana zatvoren, ali nadam se da ćemo i taj problem riješiti i da će muzej napokon proraditi.  Isto tako zahvaljujem  još jednom na akciji koju ste pokrenuli i nadam se da će se sakupiti dovoljno sredstava za naš muzej- rekao je ravnatelj Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić.

Riječ je o izložbi kojom hrvatska muzejska zajednica daje potporu Zemaljskom muzeju BIH u Sarajevu, muzej koji je u nedavnom ratu pretrpio veliku štetu ( na muzej je palo preko 400 granata), zbog neriješene pravne regulative i financijskih poteškoća više od godinu dana zatvoren.

Na ovoj izložbi  “Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu – Izložba s povodom” izloženo je šezdesetak primjeraka nakita nastalog od 4. stoljeća prije Krista do početka 20. stoljeća, arheološki nalazi i etnografski primjerci nakita i opreme nošnje s područja BiH. Priređena je i prigodna prodajna i replika nakita iz tog fundusa, od čega će se dio prihoda izdvojiti za Zemaljski muzeja.  Izložba će biti otvorena do 24.veljaće 2014. godine.

-Deveti puta za redom održava se Noć muzeja, koja sada prerasta u tradiciju, svake godine trudimo se da budemo što bolji, tako ove godine nudimo građanima i besplatan prijevoz do svih muzeja. Posebno zadovoljstvo mi je što smo Noć muzeja započeli ovom izložbom iz Zemaljskog Muzeja BiH iz prijateljskog nam grada Sarajeva. Hvala svima koji su pomogli da ova noć muzeja bude ovako veličanstvena i dobro organizirana. Ja ću večeras posjetiti par muzeja, jer na žalost imam još nekih obaveza.- rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Kao i svake godine tako i ove Muzeji su se potrudili da svojim izložbama i prigodnim programom privuku što veći broj posjetitelja.

Većina posjetitelja koji su na Noć muzeja poveli djecu posjetili su Školski muzej i Hrvatski prirodoslovni muzej koji svake godine privlači sve više posjetitelja.

Etnografski muzej uz stalni postav, izazvao je pažnju izložbom “Vic o plavuši: stereotipi u kojima živimo“ i Hrvatske božićne jaslice na izložbama “100 Presepi” u. Rimu.

Muzej za umjetnost i obrt  neke posjetitelje vratio je u prošlost, u dane mladosti, izložbom „Marijina industrija ljepote“, a pored te izložbe posjetitelji su mogli razgledati  i izložbe Saše Šekoranje Višeglasja, Staklo? – Izložbu radova polaznika kreativne radionice uz izložbu „Transparentna ljepota“.

Hrvatski povijesni muzej pretvoren je u beskrajno plavetnilo, uz ronioce i ronilačka odjela posjetitelji su mogli razgledati izložbu “Gnalić – blago potonulog broda iz 16. stoljeća”.

Jedino je Muzej prekinutih veza noćas bio jedini muzej koji je naplačivao ulaz posjetiteljima, opravdali su to izgovorom da su oni privatni muzej i da samim tim ne sudjeluju u Noći muzeja, zato su njihova vrata već oko 21,00 sat bila zatvorena.

CATEGORIES
Share This