Deseti jubilarni ZagrebDoxa!

Deseti jubilarni ZagrebDoxa!

Deseti ZagrebDox održat će se od 23. veljače do 2. ožujka u zagrebačkom kinu Cineplexx Centar Kaptol. Bogat festivalski program i ove godine donosi više od 150 dokumentiranih priča iz cijeloga svijeta.

Filmovi u natjecateljskim programima ZagrebDoxa, međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, u utrci su za Velike pečate, glavne festivalske nagrade. Mali pečat dodjeljuje se autorici ili autoru do 35 godina starosti, a nagrada Movies That Matter filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava. HT nagradu publike već sedam godina dodjeljuje generalni sponzor festivala Hrvatski Telekom. Nagrada mojoj generaciji dodjeljuje se prema izboru direktora festivala Nenada Puhovskog, i to najboljem filmu autora njegove generacije. Nagrađuju se i najbolji filmovi iz programa Teen Dox i Phone Dox.

ZagrebDox ponovno donosi i niz popularnih službenih programa: Kontroverzni DoxStanje stvariHappy DoxMajstori Doxa, Glazbeni globus, Teen DoxBiografski Dox, ADU Dox, Factumentarce i Phone Dox. Popratni programi uključuju brojne retrospektive: selekciju najboljih dokumentaraca po izboru filmskih kritičara i dokumentarista Moj najbolji doxRetrospektivu filmske škole Wajda iz Poljske i retrospektivu filmova u izboru Gerwina Tamsme s Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu – Dokufikciju. Domaće filmove predstavljamo u Retrospektivi hrvatskih dugometražnih dokumentaraca u selekciji filmske kritičarke i filmologinje Diane Nenadić, a autorsku večer posvećujemo radovima predsjednika ovogodišnjeg međunarodnog žirija – Damiru ČučićuRetrospektiva ZagrebDox Pro donosi filmove koji su začeti na festivalskom programu za profesionalce, a koji i ove godine donosi opsežan sadržaj edukativnih radionica i niz renomiranih predavača.

-Prije deset godina, objašnjavajući razloge upuštanja u avanturu nazvanu ZagrebDox, napisao sam: ZagrebDox je novi međunarodni natjecateljski dokumentarni festival koji bi trebao zauzeti ono mjesto u kulturnoj ponudi Zagreba i Hrvatske koje u stvari nikada i nije bilo napučeno. Jer takvog festivala u Hrvatskoj, pa i u regiji, naprosto nema. … Gledatelji su stoga uskraćeni za mogućnost da saznaju kako je dokumentarac danas, možda više nego ikada u svojoj povijesti, živa, kreativna, uzbudljiva, popularna, rizična ali i prekrasna vrsta filmskog izražavanja. Zbog svega toga odlučili smo pokrenuti festival čija je ambicija upoznati najširu publiku s najboljim svjetskim dostignućima dokumentarnog filma i predstaviti širok spektar dokumentarističkih tema, autora i žanrova- izjavio je direktor festivala Nenad Puhovski.

-U pet dvorana kina Cineplexx prikazat ćemo 18 različitih programa, odnosno 150 dokumentaraca. Cijena ulaznica ostaje 20 kuna za dnevne i 25 kuna za večernje projekcije, a za program Teen Dox iznosi 15 kuna. Nakon zatvaranja festivala i dodjele nagrada u nedjelju, 2. ožujka, po cijeni ulaznice od 35 kn, naši će posjetitelji već tradicionalno moći pogledati sve nagrađene filmove u programu The Best of Fest. I ove godine u jednoj dvorani besplatno prikazujemo sve filmove iz međunarodne i regionalne konkurencije bez hrvatskih podnaslova. Tako će dvorana broj dva opet biti besplatna cijeli tjedan.- izjavila je producentica festivala Lucija Parać.

 

 

CATEGORIES
Share This