MILAN BANDIĆ: Jedina prava kolona je iza 204. vukovarske brigade

MILAN BANDIĆ: Jedina prava kolona je iza 204. vukovarske brigade

Ekskluzivan razgovor s gradonačelnikom iz “Vlaka sjećanja”

– Mi iz Grada Zagreba se ne svrstavamo u kolone, mi ćemo biti u koloni iza 204. vukovarske brigade. Kolega Demo nas čeka sa svojim suborcima bit ćemo svi zajedno. Ako iza koga treba biti, onda treba biti iza 204. vukovarske brigade to je jedina prava kolona, hrvatska kolona.- rekao je Mlan Bandić u ekskluzivnom razgovoru za Zagrebačku novinsku agenciju u Vlaku sjećanja prije dolaska u Vukovar.

Zagrepčani su ponovo u velikom broju pohodili Vukovar da u Koloni sjećanja odaju počast svim palim Vukovarskim braniteljima, civilnim žrtvama, koje su prije 22. godine prognani iz Vukovara, više od 100 tisuća ljudi je ove godine bilo u koloni.

Vlak sjećanja krenuo je u 4,20 iz Zagreba u organizaciji Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara predvođenih Damirom Jašarevićem Dugim i uz podršku grada Zagreba. A u vlaku uz gradonačelnika bili su i članovi Poglavarstva, i podružnica zagrebačkog holdinga, novinari i branitelji i njihove obitelji. Prije samog ulaska u Vukovar razgovarali smo s gradonačelnikom:

– Tradicionalno dolazim u Vukovar s vlakom koji evo demonstrira tri stvari: pijetet i dostojanstvo, zajedništvo i razumijevanje. Mislim da nam fali svima pijeteta prema Vukovaru, osobnog dostojanstva i zajedništva svih nas i razumijevanja za ono sve što se u Vukovaru dogodilo, da se te rane zacijele, da što više budemo zajedno.

Grad Zagreb pomaže Vukovaru i koliko znam Vi ste česti gost u Vukovaru i njegovoj okolici?

– Mi 14. godina pomažemo Vukovaru, moja prva posjeta Vukovaru je bila tjedan dana nakon što sam 2000. godine prisegnuo kao gradonačelnik Grada Zagreba. Tad smo poklonili vukovarskom Komunalcu dva autobusa. Kako bi bilo lijepo da je ova vlada ili jedna od njih sedam u ove 23 godine tako nešto demonstrirala kada je stupila na funkciju. Svi problemi u Vukovaru bi bili riješeni da su Vukovar i Knin makar dijelom dobili ono što su Hrvatskoj dali. Da smo otvorili tvrtke, zaposlili ljude, riješili ljudima egzistenciju, uredili Vukovar i Knin kao Jelačić plac, ne bi danas imali problema oko ćirilice niti oko problema koji se danas događaju. Sposobna i učinkovita Vlada može to riješiti u četiri godine. Što bi nedostajalo da Ministarstvo branitelja bude u Vukovaru, Ministarstvo obrane u Kninu ili Ministarstvo turizma u Dubrovniku, međutim nema se za to sluha, ali to je tako. Danas mirno u tišini treba sa pijetetom odati počast onima koji su položili život na oltaru Domovine u Vukovaru, Vukovar je grad heroj, Vukovar je Hrvatska, da nema Vukovara, ne bi bilo niti Hrvatske.

Ove godine će biti dvije kolone.  U kojoj ćete Vi biti?

– Mislim da je to žalosno, politička utakmica ili politički bodovi se trebaju pokušati stvarati u parlamentima, općinskim, gradskim, županijskim vijećima, a ne u Vukovaru na današnji dan. To ko radi, radi zločin i to nije dobro. Mi se ne smijemo samo deklarativno zalagati za zajedništvo i pijetet prema onima koji su položili život na Oltar Domovine, nego i djelima moramo svjedočiti.  Svaka suvišna riječ danas u Vukovaru ili svaka politički obojena nije dobra za budućnost Hrvatske. Svaki dan nosim 18. studenog i na svakom mjestu u srcu nosim Vukovar. Mi iz Grada Zagreba se ne svrstavamo u kolone, mi ćemo biti u koloni iza 204. vukovarske brigade. Kolega Demo čeka nas sa svojim suborcima i mi ćemo biti svi zajedno. Ako iza koga treba biti, onda treba biti iza 204. vukovarske brigade to je jedina prava kolona, hrvatska kolona.

CATEGORIES
Share This